Bewust aan de slag


Het coachingproces omvat het traject van het onbewust ervaren dat het ergens wrijft tot aan het moment dat er gewerkt is aan de bewustwordingen. Dit proces is deels of in z'n geheel te doorlopen. Schematisch ziet dit er als volgt uit:

Een toelichting per fase:

Orientatie

Het coachingsproces start altijd met een oriënterend gesprek. De afspraak is de kosteloze voorloper van de analyse. Een wederzijdse eerste indruk en het bespreken van de hulpvraag en doel/wens. In grote lijnen leg ik het coachingsproces uit en wat de meerwaarde van de samenwerking kan zijn.  

Analyse

Voelt het goed, dan volgt er een organisatieanalyse. Deze analyse is op te splitsen in twee paden/gedeelten. Bij het eerste deel ligt de focus op het verleden, heden en de toekomst van de organisatie. In het tweede deel gaat de aandacht uit naar de structuren, processen en cultuur. Deze twee paden maken het inzichtelijk in hoeverre het DNA overeenkomt of afwijkt van de huidige organisatie. De waarnemingen leg ik naast de hulpvraag en vormen de basis voor het  terugkoppelingsgesprek.

 

Optioneel: het is mogelijk om aansluitend op de terugkoppeling of op een later moment een plan van aanpak voor te leggen en deze door te spreken. 

(Inter)actie

Op het moment dat jullie besluiten om de samenwerking voort te zetten, start de vervolgstap, oftewel de (inter)actie. Afhankelijk van het soort voorstel bestaat deze uit één op één en/of gesprekken in groepsverband, het bijwonen van overleggen, het begeleiden van pragmatische wijzigingen, het gebruik van bepaalde methodieken en/of trainingen.

 

Tijdens de (inter)actie kan het gebeuren dat onderliggend aan de hulpvraag een ander thema zichtbaar wordt, wat eigenlijk eerst aandacht behoeft. Op dat moment koppel ik dit terug en bespreken we of, en zo ja in welke vorm, we de opdracht aanpassen. 

Regie

Geleidelijk aan werken we naar een afronding. Tenslotte ben ik iemand die maar tijdelijk meeloopt. Hoe meer overbodig ik tijdens het traject word, hoe beter het is. Mijn doel is namelijk bereikt als je als management, team of organisatie de bewustwordingen omzet in signaleringen en acties. Oftewel weten wat de patronen, beschermingsmechanismen en valkuilen zijn en hier tijdig op in kunt spelen. 

 

Uiteindelijk is net als bij één-op-één coaching rust en ruimte belangrijk. De effecten van wat verandert, werken geleidelijk aan door. En dat kost tijd. Blijkt na een bepaalde periode dat er aanvullend behoefte is om op bepaalde onderwerpen verder in te gaan, dan is het lijntje zo weer gelegd.